۱۱ دی ۱۳۸۹، ۹:۲۶

علوم انسانی و مسئله تخصص-34/

آشنایی با تفسیر قرآن عامل فهم حکمت اسلامی است

آشنایی با تفسیر قرآن عامل فهم حکمت اسلامی است

استاد عرفان و فلسفه اسلامی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه آشنایی با تفسیر قرآن و مفاهیم بلند قرآنی به فهم حکمت اسلامی کمک می‌کند، گفت: این آشنایی حتی اگر آشنایی تخصصی هم نباشد به فهم فلسفه اسلامی بسیار کمک می‏کند.

دکتر حسن ابراهیمی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد گستردگی علوم انسانی و نیاز عالمان علوم انسانی به آگاهی از علوم دیگر گفت: هرکس در عرصه فلسفه به معنای عام، بویژه در فلسفه‏های دینی مثل فلسفه اسلامی ، مسیحی یا یهودی که کار می‎کند بی نیاز از مراجعه به نحله‏های دیگر فلسفی نیست.

وی گفت: فعال چنین حوزه هایی باید اطلاعات کلی در شاخه‏های فلسفه داشته باشد . اما از همه مهمتر این است کسی که در فلسفه اسلامی کار می‏کند باید از کلام اسلامی و فرَق و مذاهب مختلف کلامی و آراء و اندیشه‏های آنان آشنایی داشه باشد چون بسیاری از مسائل فلسفی ما در واکنش انتقادات متکلمین بوجود آمده است.

وی افزود: توجه به عقاید متکلمین کمک می‏کند فهم درست تری از آراء و اندیشه‏های فیلسوفان خود پیدا بکنیم. علاوه براین چه بخواهیم چه نخواهیم فلسفه اسلامی بویژه حکمت صدرالمتألهین شیرازی بنوعی یک ابتناء غیر محسوس به آیات قرآن و روایات در مقام شکار، نه در مقام داوری فلسفی دارد . این است که گاه صدرالمتألهین از آیات و روایات بدنبال اثبات مدعای کار خود به عنوان شاهد بهره می‏گیرد و استفاده می‎کند.

ابراهیمی تصریح کرد: آشنایی با تفسیر قرآن و مفاهیم بلند قرآنی به فهم حکمت اسلامی بویژه حکمت صدرایی بسیار کمک می کند . این آشنایی حتی اگر آشنایی تخصصی هم نباشد به فهم فلسفه اسلامی بسیار کمک می‏کند.

استاد عرفان و فلسفه اسلامی دانشگاه تهران افزود: سومین تخصص یا آشنایی که برای فهم فلسفه اسلامی ضرورت دارد عرفان اسلامی است. کسی نمی‏تواند با قاطعیت مدعی شود که حکمت صدرایی را با عنوان شاخصترین نوع حکمت در فلسفه اسلامی ، در صورتیکه هیچ آشنایی با عرفان و تاریخ عرفان اسلامی نداشته باشد می‏فهمد. ملاصدرا این هنر را داشت که میان مشربهای فکری مختلف مثل کلام، عرفان و نیز شاخه‏های فلسفه مثل مشاء و اشراق توانست جمع بندی کند. آشنایی با این مشربهای فکری کمک می‏کند ما درک بهتری از فلسفه اسلامی بویژه حکمت متعالیه داشته باشیم.

ابراهیمی درمورد میان رشته‏ای بودن در جهان جدید و کنار آمدن با مسئله تخصص هم ،چنین اظهارداشت: با توجه به گستره روز افزون مسائل فلسفی و نیز دانش به معنای عام کلمه هرفردی در حوزه خاصی باید تا نهایت آن رشته پیش برود و سعی کند بردامنه دانش تخصصی خود به صورت جزئی‏تر بپردازد.

کد خبر 1214257

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha